19 grudnia, 2020

Badanie ph gleby

By mailbymail

Przed wejściem na rynek żywności musi ona ukończyć wiele testów i dopełniać konieczne normy. Bez nich nie mamy choćby co rozmyślać o wprowadzeniu swojego produktu. Hodowle rolne stosują wiele specyfików ochrony roślin chroniących przed szkodnikami i negatywnymi warunkami. I owe specyfiki również należy zbadać, a priorytetowo ich wpływ na żywność. Zajmuje się tym Instytut Argonomiczny Fertico. Prowadzi on doświadczenia z kręgu diagnostyki efektywności preparatów ochrony roślin i ich fitotoksyczności. Wartościuje plony, badając ich wielkość, odcień, ordzawienie owoców, ich twardość oraz ilość cukrów. Współpracuje przede wszystkim z ważnymi koncernami chemicznymi. Na stronie zapoznamy się z ofertą, w której znajdują się: badania fizykochemiczne gleby, wody, tkanek roślinnych, doświadczenia mikrobiologiczne żywności, badania analityczne pozostałości pestycydów w żywności, badania molekularne oraz badania polowe. Na stronie oferuje pliki do ściągnięcia: formularze zleceń oraz wskazówki czerpania próbek. Badania realizuje na terenie całego kraju, natomiast oddziały ma w trzech punktach: w Błędowie, w Błoniu i w Jarocinie. Ma formalne uprawnienia, dzięki czemu rezultaty analiz mogą być wykorzystane przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi w charakterze rejestracji środków ochrony roślin. W zakładce Doradztwo możemy dowiedzieć się mnóstwo o rezultatach realizowanych doświadczeń oraz ich zamysłach. Wypatrzymy tutaj także odpowiedzi na pytanie, jak uniknąć błędów, pobierając własnoręcznie próbki przeznaczone do analizy.